De Siberische Kat

Karakter/Bijzonderheden

Deze kat straalt een rustige kracht uit, is zeer levenslustig en kan erg actief zijn. Ondanks zijn sterke persoonlijkheid en zijn gehard karakter is de Siberische kat toch sociaal met soortgenoten. Is erg speels, graag in gezelschap van kinderen, aanhalig en erg gehecht aan zijn baasje. Alhoewel Siberische katten het heerlijk vinden om aandacht te krijgen en geaaid en verzorgd te worden, zullen ze opdringerig geknuffel meestal niet echt op prijs stellen. Zachte stem, rustiek, een goede klimmer (een goede krabpaal is dan ook geen overdreven luxe), houdt van water, een goede springer. Hij heeft ruimte nodig voor zijn psychisch evenwicht, maar kan ook heel goed als binnen kat leven. Zijn ontwikkeling is pas voltooid na ongeveer vier jaar. Zijn verzorging is makkelijk omdat zijn vacht niet klit. Normaal volstaat een wekelijkse borstelbeurt. Gedurende de rui, die overvloedig is in de lente, zal men hem echter dagelijks moeten borstelen.

De Standaard

Deze kat is afgeleid van de russische standaard.

De Siberische kat is een vrij grote, goed gespierde halflanghaarkat met korte poten en een naar verhouding zware botstructuur.

KOP
Korte wigvormige kop met een brede schedel, afgeronde snuit en stevige wangen, die geaccentueerd worden door brede kaken. De kop is breder dan lang. Brede ronde neusbrug. Profiel: lichte glooïng boven neusbrug. Het voorhoofd is iets rond. Stevige kin.

Fouten:
te ronde of te spitse kop
vierkant snuitje
pinch
recht profiel of duidelijke stop
ontbreken van stevige wangen
zwakke kin

OREN
Vrij grote oren met afgeronde toppen, breed aan de basis. De ruimte tussen de oren bedraagt de breedte van een oor. Het binnenoor heeft een sterke beharing en pluimpjes op de toppen van de oren zijn gewenst. De oren wijzen iets naar voren.

Fouten:
grote oren
niet correct geplaatste oren
rechtop staande oren

OGEN
Grote ogen, iets schuin geplaatst. Het bovenste ooglid is licht amandelvormig en het onderste ooglid is rond.

Fouten:
te kleine, ronde of diepliggende ogen

LIJF, POTEN en VOETEN
Het lichaam is middelgroot van afmeting, stevig en goed gespierd en vrij lang met een horizontale ruglijn. De nek is kort en stevig.De poten zijn stevig, goed gespierd en vrij kort. Forse ronde voeten met haarplukken tussen de tenen.

Fouten:
gedrongen of te slanke bouw
ontbreken van haarplukjes tussen de tenen
oplopende ruglijn

STAART
Lange goedbehaarde staart, breed bij de inplant en uitlopend in een fijne punt.

Fouten:
te korte staart
niet voldoende beharing op de staart

VACHTSTRUCTUUR
De beharing is op de borst, de broek en de staart erg lang, op de schouders korter en op de nek het kortst. De kraag begint bij de wangen en de borst is totaal behaard. De bovenvacht is op de rug stevig, vol en glanzend, op de zijkanten van het lichaam dun, zacht en dicht ingeplant. De ondervacht is afhankelijk van het jaargetijde.

Fouten:
harde vacht
vette vacht
ondervacht met een perzenstructuur

OOGKLEUR
Groen of barnsteen, éénkleurig, uitgezonderd bij het Van-patroon en witte katten.

Lichaamsdeel: Punten:
Kop 20
Oren 5
Ogen 5
Het totale type 25
Vachtstructuur 20
Poten en voeten 10
Staart 10
Conditie 5
TOTAAL 100

april 2003 © Copyright N.O.K.